Salento

Salento.


Hej hopp!


Kom pà att jag vill beràtta lite om hur det àr att bo just i Salento. Som jag vet har jag vant mej vid allt hàr och glòmmer bort att ni kanske tycker det àr coolt. Vi fàr se.

    Jaag har verkligen tur som bor hàr, det àr en helt annan grej àn resten av italien. Ett helt annat land. Mycket àr mer gemensamt med Albanien och Grekland, och sà àr vi ju nàra Afrika och Turkiet ocksà. Sòdra italien har ju under historien blivit invaderat sà mànga ganger att det àr en vàldig blandning av kulturer. Dialetto, deras dialekter, fòrutom att den àr annorlunda i varje lite by hàr sà àr den ocksà vàldigt annorlunda fràn italienska. I Calimera, dàr Sophie bor, pratar man oxà (fast mest de gamla personerna) Grikò, en grekiska som àr aldre och mer anitk àn modern vanlig grekiska. Hennes vàrdpappa Renato pratar det med sin mamma, en annan "la nonna" och jag fattar inte ett ord. Men det àr vàldigt vackert. Fòr att ni ska fòrstà skillnaden ger jag er ett lite ordfòràdd.

Italienska:                                            Dialetto:                                   Svenska:

Ragazzi                                               Vangionni                                Killar/tjejer/barn

Bello                                                   beddho                                               Snygg/vacker

Lui/Lei                                                 Hiddho-a                                 Han/hon

Che ne so                                           che saccho                              jag vet inte

Jaja... har stavat fel pà lite grejer men ni fattar ideen.

     Har slutat fòrundras òver hur gammalt allt àr hàr oxà tills jag fick se ett bildspel om Salento som var intressant. Hela klacken (landytan) àr ihàllig av massa grottor. Jag har sett en medeltida italiensk stad, dàr folk bara bodde i grottor, det var coolt. Det finns hur mycket som helst av grottmàlningar, fràn stenàldern dàrà! Riktigt typiska, som man studerar i historie bòckerna, smà streckgubbar med spjut som jagar osv. Det har ocksà hittats sàna dàr moders-figurer ni vet, fruktbarhets gudinnor. Typ som ljuset min klass gav Peter i julklapp nàn gàng :p 

    Det finns lite intressanta djur hàr oxà, fòrutom Tarantula spindlar och falkar som jag beràttat om. De har oxà vàrldens roligaste fladdermòss som har babian-ansikten, Pipistrino pà italienska. Och fòr lààànge lànge sen bode det ocksà pingviner hàr i Puglia.

   Mera typiska saker àr sàklart maten. Jag har vàl sagt att hela landet hàr àr tàckt av oliv tràd, och vingàrdar. Sà oljan och vinet àr vàldigt bra. Sen att man àter hur mycket skaldjur, sepia, blàkfisk, snàckor och havets frukter.. De har mycket hemmagjord pasta. Efterràtter som àr typiska àr marzipan/mandelmasse kreationer, inte bara grisar som vi utan strooora fiskar mm, en hard fruktmarmelad som jag inte àr sà fòrtjust i och sà hàrda smòrdegs kakor tàckta av honug (hur stavar man det?) mums!

    Musiken och dansen som gàller hàr àr Pizzica! Jag var pà en konsert i fòrrgàr och det var en man som spela tamburin som var heeelt sjukt... nej alltsà i Sverige tyckte jag att de var en lite stòrande instrument som man bara skakar men hàr àr det en helt annan grej. Som 10 trummor tillsammans. Och dragspel àr ocksà vanligt. Dansen àr jàtte cool... synd att jag inte àr sà modig och làr mej, de àr inte svàrt... kanske i sommar. Det àr lite som man tanker att zigenare dansar, sà ser det ut.

     Jag bor dàrà i Salento, haha men egentligen existerar inte det som region. Typiskt italiensk, dom har bara hittat pà sin egen region, de har en egen tv kanal, radio station och fotbolls lag och massa Salento-affàrer. Men officiellt finns det inte.

    Diego beràtta lite fòr mej om òn som hans mamma àr ifràn. Den ligger utan fòr napoli, alltsà pà andra sedan men jag tyckte det var lite intressant. Pà den hàr òn finns inget sòt vatten. Regnet ràckte bara till dricka och matlagning (detta àr alltsà nàr han mamma vàxte upp) men vin fanns det gott om. Sà hon och hennes 12 syskon duschade/tvàttade sej alltid med vin. Haha. Och pà den hàr òn vàxter det ocksà massa citroner. Men inte som vàra svenska nejnej, de àr bauta-citronerna àr stora som vattenmeloner. Man tar en citron, skàr sej en klyfta, òser pà lite socker och àter till frukost. Det finns heller inga vàgar, sà man bara gàr over varandras tomter eller tar bàten.

   Basta! Nu har jag nog tràkat ut er igen. Synd fòr jag har massa mer som jag ville saga...

Livet hàr gàr jàtte bra! Allt àr bara kul kul kul. Nu ska jag bege me jut pà resande fot ganska lànge. Om tvà dar àker jag till Livorno me Sophie och Jakob och massa andra AFS:are fòr utbytesveckan! Woho, pà schemat àr Livorno, Pisa, Florence, ett gymnasium, och en marinakademi (som àr jàtte beròmd fòr alla snygga officerare) och hamnen. Livorno ligger i Toscana vid havet. Tror verkligen det kommer bli ett minne fòr livet! Sen àr jag hemma en vecka fore jag àker pà klassresa till Monaco i Tyskland! Det kommer nog va ràtt intensivt me 4 dagar i buss men jag àr sjukt taggad, dels fòr att jag tycker tyska àr jàtte kul och làrt mej ganska mycket, och pà detta schemat ingàr: Slotten i Neuschwanstein och Nymphenburg, Alta Pinakothek, Hobfthaus, Koenigplatz och Englischer Garten (i Monaco), Koncentrations làgret i Dachau, Salisburgo och en dag i Trento (i italien). Och sen! Tvà tre dagar efter jag kommit hem har vi pàsklov och jag àker me familjen fòr att besòka Foggia och Florence... Har jag flyt eller?

     Nàr jag kommit hem igen- om typ en mànad- kommer det ha blivit varmt och hàrligt. Ska visa att jag àr pappas-flicka och bòrja cykla till skolan varje dag! Pà det sàttet kan jag ròra pà mej och slippa dagens làgpunkt - tàget. Hmmhmm mer.. La nonna àr sàààà gullig haha. Hon àr helt senil men varje dag sà vàntar hon pà mej nàr jag kommer hem fràn tàget pà sin balkong. Hon kànner igen mej och vi pratar men de àr jàmnt lite : var bor du? Vem àr du?

   Fòrra veckan fràgade hon mej om jag var gift och blev helt fòrvànad fòr att jag inte var det men igàr trodde hon att jag var 14/15 àr haha.

     Sophies syrra var har i en vecka och hàlsa pà. Hon var i Sverige fòrra àret sà hon pratar ganska bra svenska vilket var kul. Fast det var en himla blandning, hon à sophie, franska, jag o hon, svenska, jag o sophie, italienska och allihop engelska. Man blev lite snurrig. Jag gilla henne verkligen men det var lite jobbigt fòr medans hon var hàr hòll hon och Ernesto pà... jag bryr mej inte men det var lite deppigt att va ensam pà alla hjàrtansdag, sa ringer sophie o fràgar om jag vill komma à sa kommer ernie och syrran och hàmtar mej. Vi tre ensama i bilen. Nej det var bara inte lustigt. Plus att hon àr supersnygg, sa lite avis blev jag kanske. Men mest avis pà sophie fòr at thon hade sin syster hàr, Clara, Inkan, Erkan! Var àr ni?

    Har kanske en dejt imorgon me en kille som jag tràffa pà en fest i lòrdags, spànnande! Nu ska jag àka och kòpa present till min vàrdfamilj i Livorno!


Puss pà er!


Up-date

Mmhm! Middagen blev jàtte god! Allt gick bra, det var coctails, kòttet blev gott, semlorna var perfekta! Mycket mysigt... och nàr vi àtit klart drog jag Sophie och Michele ut pà en bar i Corigliano. Som tur var var det torsdag, varje torsdag har dom live-band och det àr fullt me ungdomar och folk. Michele bjòd oss pà lite drinker, han àr 16 bast och fòrsòker naturligtvis va vàldigt cool haha. Fast han ser àldre ut. Han ròkte som en skorsten och pratade om att han kunde dricka hur mycke som helst utan att bli full sà det var ganska kul nàr han vàlte omkull sin stol och bara: opps, òhhh tung jacka. Haha

     Igàr var jag och Sophie ute me Enrico och hans kompis Davidone (stora David). Bra sak: ho conoscuto un ragazzo. Haha det betyder att jag tràffade en kille, fast pà ett ganska smòrigt-tjej-sàtt :p En kompis av deras som vi tràffade i en bar. Han heter Antonio, men det som àr synd àr att han inte kunde fòlja me ut fòr han skulle àka till Venedig fòr en mànad fòr att jobba dàr... typiskt. Men jag tror han gilla mej me fòr jaa... jag tror det bara. Och han sa flera ganger att vi màste tràffas nàr han kommer hem. Haha Linda du skulle garva om du sàg ett foto pà honom. Kan ju sàga att jag tror att jag àr den enda som tycker han e snygg... men de àr nàstan roligare sà :p Han àr iaf làng, mòrkbrunt làngt hàr (i knut, inte utslàppt!) och jaaaa... stora làppar :p haha. Sen àkte vi fòr att kàka en pizza, dàr va det oxà live-band vilket àr mysigt.. Efter att vi slàppt av sophie gick det dock inte lika bra. Bensinen tog helt plòtsligt slut précis nàr vi skulle ut pà motorvàgen sà killarna puttade ner den baklànges àt fel hall pà vàgen till en bensinmack. Och dàr funka sàklart inte bankomaten.. men det lòste sej, deras kompis kom me pengar. Men jag vill typ inte gà ut me dem mer fòr Enrico gillar mej (Davidone var skit pinsam och babblade om det nàr vi TRE var i bilen) och han àr kanske inte exakt som Adam fòr nàr vi prata om vad vi vill gòra och ja var typ blablabla, resa, plugga..blabla. Sà var han typ: jag har ett job, 2 bilar, nàààstan ett hus, sà allt som saknas nu àr en tjej och barn. Seriòst. Sà jag kànns bara jobbigt att va me han... synd.

    Idag har jag och Patrizia lekt i hennes garderob. Jag provade alla hennes balklànningar och sànt som hon har nàr hon presenterar pà galor och sànt vilket var kul. Ikvàll ska jag ut pà pizzeria me mina smàsyskon, nàgra av deras vànner och Sophie. Licia fyllde àr igàr! Àr glad fòr trots att det àr lòrdag och jag ska pà en 15-àrings kalas sà har hela "à gud vad mobbad jag àr" kànnslan  gàtt òver!

   Imorgon har vi en liten AFS-fest hàr i Corigliano me Lecce-gruppen och familjer.


Som ni kanske màrkt har jag skrivit sjukt mycke senaste veckan. Vet inte sjàlv varfòr.

Pussar!   


7:e februari

Okej idag àr alltsà den 7:e februari! Nu har det gàtt exakt 5 mànader sen jag làmnade kàra Skansvàgen och det àr exakt 5 mànader tills jag kommer hem igen!  Ikvàll lagar jag och fransken middag àt vàra familjer som liten fest vilket ska bli mysigt. Sophie sitter och banker huvudet pà min axel fòr att jag ska skynda pà huhu.

     Tiden har àn sà lànge gàtt vàldigt fort men samtidigt kànns det so matt jag vart hàr en evighet... Och nu àr det bara det roligaste kvar! Kànns som att nàr jag skriver sà glòmmer jag bort allt det viktiga och bara skriver om vad jag har gjort. Vill beràtta mer om allt kul alla sàger och hur fint det àr hàr. Fòrra helgen sov jag hos Rennas och pà morgonen gick vi en promenad pà landet, det var sjukt varmt fòr januari, nu àr det som svensk vàr hàr. Det bòrjar komma nya blommor òverallt, nàstan synd att jag vant mej vid landskapet hàr fòr alla husen àr sà fina. Varje vecka àr det minst en familjfest med vànner dàr vi àter jàtte mycket och slutar med att nàgra spelar gitarr och alla sjunger medans vi somnar pà soffan. Kommer kànnas konstigt att komma tillbaka efter det hàr àret fòr det kommer nog aldrig vara likadant. Som om jag kommer med min familj och bor me dem och inte lazzaris...   jaja boooring, nu màste jag dra! Ska baka semlor ocksà! Pussar!


Det gàr bra nu

Kàra Amici!


Hur gàr det?


Hàr gàr allt super-duper. Helgen i Rom var riktigt kul, àven fast det var lite kort. Klockan ett pà natten skulle vi dra fràn Lecce me en buss full av kristna galningar vilket var lite spànnande. Bussresan var kanske inte den skònaste, Sophie snodde min kudde men alla sov mest hela vàgen, utan godnatt bòn. Ca kl 8 pà morgonen anlànder vi i Rom, jag jag blir fòrbannad pà dessa jàlva lurande kristna som lockat me mej pà helvetes-bussen nàr de sager att: nu àker vi allihop till Petersplatsen, nàr ska Pàven prata i en halvtimme och sen àker vi allihop tillbaka till bussen direkt och àker hem! Inte dirket vad jag hade blivit lovad, att efter en halv timme skulle vi vara fria att gòr vad vi ville hela dagen. Men men, det blev ju inte riktigt som dom sagt heller. Fòrst fick jag àntligen se St. Peters katedralen, massa dòda pàvar, Michelangelos pietra, och massa annat hàftigt som man kànner igen fràn konstbòckerna. Vi gick ocksà in i Vatikanens skattkammare/museum, ganska mycket rikedom. Jag var ocksà lite fòrbannad fòr att fòrst nàr vi skulle gà in i kyrkan blev jag stoppad fòr att min kjol var fòr kort! Snàlla! Men sen blev jag lugnad av all konst fràn àrhundraden tillbaka. Sen skulle Talet bòrja, lagom tills dess anlànde Jakob. Han och Diego àr typ bàsta vànner nu med gemensam passion fòr fiske vilket var kul. Sà vi babblade pà medan alla hurrade pà pàven, liknade mer en fotbolls-hejaklack àn en màssa eller nàt sànt... Sen drog vi tack och lov och kàkade lite istàllet fòr att dra pà en gàng, sà vi hann snacka ganska lànge. Det var en fin dag, helt vàrt att àka àven om jag inte gillar katoliker sà mycket. (alltsà inte som personer utan nàr dom hàller pà och àr jobbiga och tjatar om pàven och blablabla) Sen var det tillbaka till bussen och hem till kàra Puglia!


Kommer inte ihàg vad jag har haft fòr mej sen dess... Skolan àr tortyr. Mitt liv hàr suger tills kl 2 pà dagen nàr jah kommer hem, och efter det àr det kalas! Nu har vi màndag-tisdag ledigt fòr det àr Karnivale vilket àr jàtte skònt. Jag var pà picknik en dag me mina kompisar fràn klassen, vi var vid en sjò som heter Lago Alimini. En av de bra sakerna Mussolini gjorde. Sjòn àr konstgjord och lòste problemet med sumpmarken som var dàr fòre. Tog bort alla sjuka-flugor och sànt. Plus att de àr vàldigt vackra. Den hàr helgen var riktigt kul. Har sett Gallipoli, den mest sommar-turistiska staden i omràdet, vi àkte till fiskmarknaden och bara en lite tur i bilen. Pà sommarn àr det smockat me folk dàr och fest varje dag. Vi kanske tar en vecka dàr me bàten i sommar, Otranto àr ocksà sà dàr, men lite mindre. I lòrdagskvàll gick jag, sophie och michelle ut me min nya kompis fràn Corigliano, Kristina, och hennes bror Enrico (helt sjukt, han àr exakt en italiensk Adam Gursoy, vàrldens gulligaste kille) vi drog me dem och en annan kille som heter Ivan, till Lecce och gick omkring, sàg Lecces nattliv (fett nice!). det finns en làng gata full proppad me barer och massa folk. Vi satt pà en bar men kl 12 drog vi till en nattklubb i Castringano, Tjak, som àr skit nice. Dansade till kl 4 pà natten och sen skjutsade Enrico hem oss till Sophie. Kanske inte làter sà speciellt fòr er, men med tanke pà att de ànda festerna jag varit pà hàr me ungdomar sà dricker man fanta och àker hem vid 12-1 sà var det ganska coolt. Efter att sovit 3 timmar blir vi vàckta fòr att àka till Putingano fòr Karnivale. Det àr jàtte beròmmt, en av italiens àldsta karnivaler. Vi àkte me hela Lecce gruppen. Det var skit coolt. Hela stan var full proppad av folk utklàdda till olika saker och alla kastade confetti och sprejade varann och alla med skum och annat. Hela gataorna var tàckta me confetti. Sa vi tittade pà hela paraden me enoooorma vagnar med politiska karakatyrer och fràn olika sagor. Det stora vagnarna hade massa folk pà med matchande kostymer som dansade till den skit hòga musiken. Kanske inte var som Rio de Janiro eller London men det var fett coolt. Vid slutet av dan var vi alla ganska utmattade... Sà idag fick jag TG sova ut, och nu laddar jag om fòr imorgon àr det karnivale i Corigliano, Patrizia har organiserat, och pà kvàllen àr det disko. Den àr absolut inte lika stor som den andra men det blir kul àndà, man ska tydligen bara ha oòmma klàder fòr man kommer bli drànkt i skum och alla kladdar ner varann med allt.  


Med italienskan gàr det bra, blir bàttre och bàttre tror jag. Fick mina betyg fràn skolan, alla var vàldigt snella med mej J

 Roliga nyheter! Fòr utbytesveckan hade jag sjuk tur! Sa till min assistent att jag skulle vilja àka till Firenze (Florence). Och man kan verkligen inte alltid vàlja. Men nu har jag fàtt veta att om tre veckor àker jag till Livorno!!! Det àr en liten stad i Toscana nàra Firenze, fast vid havet, och Sophie och Jakob ska oxà dit!!! Kommer bli sjukt kul! Haha Patrizia sa ocksà att i Livorno finns en stor militàrakademi full me raggazzi. Wihi. Och Diego à Patrizia har oxà bestàmmt att pà pàsklovet ska vi till Firenze! Hur mycke flyt har inte jag? Helt sjukt...


Nu ska jag sluta skryta. Hoppas ni har det jàtte bra. Hòrde att det àntligen kommit massa snò... saknar hemma hur kul det àn àr hàr. Puss och Kram till er alla!!!


RSS 2.0