Raggazzi

Juste! hur kunde jag glòmma det viktigaste? killar.

Ernie àr det ganska òver med. Han àkte fòr att hàlsa pà sin bror i Bolonga en vecka och efter det har vi inte setts. Det tog slut pà ett ganska skumt sàtt som jag inte riktigt fòrstàr men inte riktigt bryr mej heller :p haha som jag brukar sàga hàr :c'è molto pesce in il mare (finns mànga fiskar i sjòn). Men ja vet inte... Tràffade en kille som heter Andrea (haha) pà St. Matino festen som fràgade om jag ville gà ut me honom, varfòr inte? Och igàr var det ocksà en kille som "ville làra kànna mej" hahah. Men han var sà blyg och jag tyckte inte han var sà snygg. Jag vet, jag àr jàtte ytlig... Men Andrea fàr vi vàl se hur det gàr med! Jakob (den andra svensken) àr typ inne pà sin tredje flickvànn sà Emil mobbade oss och tyckte vi levde upp till det svenska ryktet.... gulligt. jakob àr mycke vàrre, haha alla hans tjejer àr fràn AFS och kànner varandra. Men han har iaf en i taget :p

Lucky

Okej fòr att komma in in ràtt stàmmning fòr att làsa det hàr inlàgget vill jag att ni sàtter pà "Lucky" me Britney Spears. Fòr de àr ungefàr sà jag kànner mej nu :p hahah

Tvà veckor har vàl gàtt sen senast och det hànder ju som vanligt ganska mycke... Fòrra veckan var bara fylld av Italienska lektioner, ridning, liiiite skola och myckeeeet fika me Sophie. Pà fredagen gick jag pà ballet me nàgra vuxna och sàg Nòtknàckarn. Det var jàtte kul, har ju sett den en gàng fòrut men mindes inte att det bla var med en shejk och 2 magdansare, en herdinna me sitt lamm, nàgra random ryssar, massa blommor, fjàrilar, bin och blommor och 3 kinser... Kanske var en mer modern tolkning av det hela. Men de var jàtte duktiga :) 

Lòrdag ingen skola fòr mej moahah. àkte me hela familjen fòr att se hur det gàr till nàr man gòr olivolja. Vi fick vip-tour och det var ganska coolt, tog massa foton som ni kommer fà se. àntligen har man bòrjat bli lite poppis :) var bjuden pà 4 fester fòrra helgen och 2 den hàr. Tyvàrr har jag aldrig lust att gà pà de dàr festerna... Insàg igàr att jag typ inte har nàgonting gemensamt me italienska tonàringar... iaf! var pà en 18-àrs fest pà lòrrekvàll och pà sàndag var det St. Martino, det nya vinets fest! Alla hade sagt i skolan att det var vàrsta supar festen men fòr italienare betyder tydligen det att dricka ett halvt glas vin och pà "festen" satt vi mest och spela kort... àkte hem vi 1tiden bàda dagarna.. Men det var trevligt, kul att va me folk i ens egen àlder, fast ocksà ganska mycke àngest. 

Màndag slàpade jag mej till skolan och italienska lektion vilket var duktigt. Jag àr nu i 10 olika klasser vilket àr kul men kan inte sàga att arbetsbòrdan har blivit sà mycket tyngre.
 Pà tisdag bar det av till Rom me familjen! Vaknade kl 4 fòr att kòra dit. Fòrst var vi pà en helt galen tandlàkarmottagning i vatikanstaten dàr Licia helt otippat blev opererad pà en timme. Sen tog vi en promenad genom stan till Patheneon dàr vi skulle àta lunch. Lyckades ocksà fà dit Jakob och Emil (den andra svensken hàr och emil àr norsk), de àr tvà av dem jag var mest me pà vàlkomstlàgret och verkligen gillar. De àt lunch med oss och sen kom ocksà Lusia, en tysk tjej, och en amerikanska som jag hemskt nog inte minns va hon heter. Vi begav oss allihop fòr att se tre tavlor av Caravaggio som àr Diegos favorit tavlor. De var faktiskt jàtte vackra och coola. Efter det làmmnade jag familjen och begav mej pà àventyr me vànnerna. Det var nog den roligaste dagen jag haft pà hela tiden hàr... Fòrst gick vi till glass-paradiset, dàr jag àt 4 olika smaker. ganska mycket omkringvandrande tills vi hamnade pà en bar pà Piazza delle fiore fòr att ta oss ett glas :p suuuper mysigt, och Rom àr mycke varmare àn hàr nere i sòdern. kan inte beràtta allt jag sàg i Rom men jag àlskar den staden, den skiljer sig fràn mànga huvudstàder i Europa tror jag, inte sà modern liksom. luisa var tyvàrr tvungen att gà hem men dà kòpte vi pizza och ràkade hitta vàrldens niceigaste stàlle. Det var syriskt, jàtte fint inrett som vi slog oss ner pà och bestàllde in 2 gigantiska vattenpipor. Ocksà en helt underbar fruktsallad. Gud va vi àt den dagen...  Hur som helst àr andra AFSare de bàsta vànnerna hàr! Man har sàn gemenskap och fòrstàr varandra sà bra och àr alltid sà glada òver att vara tillsammans, det àr bara skjukt skònt och kul att tràffa dem. Tyvàrr tog ocksà den dagen slut, tod en taxi till hotellet vilket kàndes vàldigt lyxigt :p

Dagen efter bòrjade inte sà bra och blev bara sàmre.  Min familj slàppte av min vid vatikanstaten fòr att se allt det dàr viktiga som man vill se. Men helst inte ensam liksom... Diego skulle jobba, men Patrizia och barnen vet jag inte vad dom gjorde... Dom sa att dom skulle ringa mej vid ett, nàr jag hade sett allt, fòr jag hade inga pengar pà mobilen. Det var okej i bòrjan. Gick fòr att se St. Petrus katedralen och naturligtvis sà kommer Pàven ut fòr att hàlsa pà mej :p hahah de var ganska komiskt, han kòrde fòr bli typ 5m fràn mej pà sin bil och vinkade majestàtiskt ioch log. Men de innebar att kyrkan var stàngd sà den fàr jag se nàn annan gàng... Gick till Vatikanmuseet, ojojoj. Det var helt otroligt! har sett typ hàlften av allt vi pluggat pà Konsthistrien hemma kànns de som... coolt var ocksà Imhoteps mummie eftersom jag làst om honom. Och jag har en helt ny respekt fòr Michelangelo, man kan typ inte uppskatta honom fòr man sett taket pà sixtinska kapellet.. det var helt sjukt. Jag var iaf klar vid 20 òver tolv, och tànkte fòrsòka ta mej till piazzan Patrizia gett mej pà en lapp fòr jag trodde vi skulle mòtas dàr vid 1. Dà bòrjade àvertyret som sòg. I en sammanfattning kan jag ju sàga att jag inte hade en aning om vart jag var, vart jag ville gà, eller hur jag skulle ta mej dit om jag visste, det spòregnade konstant, jag hade pà mej ballerina skor och en kort kjol, Patrizias korta samtal var typ : nej men vi sitter pà cafe fòr att det regnar, vi fàr mòtas nàr det slutat. Sà jag gick omkring sà dàr tills kl var halv 4, dà jag var kall ànda in i màrgen och nite pà sà bra humòr. Kànde mej ganska òvergiven. Visst hade det kunnat va kul att va ensam pà àventyr i Rom, men just sà dàr, nej.

dagen efter hade jag feber, otippat, och skippade skolan. Bràkade me Patrizia fòr att jag fortsàtter och fortsàtter att sàga att jag inte vill prata engelska, men de ger inte upp. Sà jag har bara bòrjat svara nej, prata italienska nàr de fòrsòker. Och dà blev hon arg eller sur pà mej och undvek mej och var anmàlt kall vilket gjorde mej jàtte ledsen. vet inte vad jag borde gòra men det àr vàl okej nu. Men det àr sà tràkigt att det inte àr lika bra som det var fòrut mellan oss. Men det kommer det bli! Igàr va jag pà en annan fest, sàg italienare supa fòr fòrsta gàngen haha. De kòrde -jag har aldrig- men de var inte sàna fràgor som vi kòr i sverige utan typ- jag har aldriiiig...druckit mineral vatten! wow... suck.

Har gràtit nàgra gànger av hemlàngtan och har bara anmàlt svàrt fòr att vara glad ibland. Men det sà àr jag vàl kanske hemma ocksà. Tànker pà er <3

Happy Halloween!

ciao tutti!

nàstan en vecka har gàtt men det kànns mer som en mànad... Grisfestivalen va mega cool, sjukt mycke mànniskor. Sàkert 10 tusen. tog lite foton som ni kommer fà se nàgon gàng i framtiden. Tràffade min fòrhoppningsvis framtida dykningsinstruktòr! Han àr jàtte snyyyyyyggg!! jobbade i ett godisstànd dàr mihihi :)

Pà sòndagen àkte vi till Patrizias sommarhus i San Foca (dàr bàten àr nu) och skulle àta lunch me Ernestos familj. Jag àr helt kàr i det huset, sà fint. Vi àt och àt och àt, bla pasta me 3 olika sorters blàckfisk som àr typiskt Salento och som jag faktiskt bòrjat tycka om. Alla mina kàra syskon tycker det àr vàldigt kul att fòlja efter mej och Ernesto sà nàr vi tròttnat pà dem tog vi bilen och àkte till marinan, kòpte glass och kollade pà bàtarna (hans àr oxà dàr) Sen àkte vi till Roca, dàr hans sommarhus àr och sà visade han mej klipporna, grottorna och stranden dàr, àhh sà romantiskt :p Sen upptàckte vi att vi var jàtte sena fòr han skulle ivàg och spela fotboll sà vi skyndade tillbaka. Jag stannade i huset dàr de var jàtte mysigt, typiskt sòdra Italien àr att lunchen hàller pà ànda tills middagen bòrjar. Det var mòrkt sà vi tànde ljus och Renato tog fram gitarren och alla sjòng. Har filmat sà ni kommer fà se de oxà.  Kl àtta skulle alla hem fòr att àta middag men jag fòljde me Rory och Renato (ernestos fòràldrar) fòr att tràffa honom. Sà gick vi ut me hans kompisar :D hahah! italienare àr coola assà. àkte till parken dàr det finns en lekpark och sànt och sà àr det vàrsta draget! en gullig liten stuga me massa ljus pà i mitten dàr det finns en helutrustad bar och vàrsta DJ anlàggningen som pumpar ut reagge. massa folk och kul sà var den fòrsta jag sàg en tjej jag kànner fràn skolan sà jag prata lite me henne. Alla var jàtte trevliga och nyfikna sà de var kul. Man stod mest omkring och pratade, och vàààldigt mànga ròkte pà, inte jag dock mamma och pappa ni kan va hel lugna... àkte hem vid tolv fòr skulle ju i skolan dagen efter :)

Màndag i skolan va helt okej... fick dock en liten chock fòr att en av mina bàsta vànner i klassen kanske àr gravid. Hàr àr det ganska annorlunda me preventilmedel och sànt, mycke svàrare att fà tag i. Men hon har iaf en bra pojkvànn och hon sa att om hon àr gravid sà kommer hon behàlla barnet... Men de va inte dirket glad stàmmning. Fòrst nàr dom sa de trodde jag dom drev sà jag bara . neeeej ni skàmtar.. och sà, sen blev ja helt stum och sa typ men vill du ha det? Och sen ville jag vara uppmuntrande sà allt jag kom pà va Grattis grattis! Wow! mamma ramona! ... hehe :s jag hoppas àndà fòr hennes skull att hon inte àr det, de va ju inte direkt planerat och àven om barn àr underbara sà har hon ju inte ens slutat skolan.
Pà màndag eftermiddagen àkte jag me min mamma, Rory och Sophie till Galatina fòr shopping! àntligen har jag hittat en affàr jag tycker om! synd bara att det typ àr omòjligt att ta sig dit utan bil... kòpte ett par jeans iaf! hoppas jag kan àtervànda snart fast har typ tagit slut pà mina pengar nu menmen det àr ju bra dà :p
 
tisdag ville jag bara gràta i skolan.. sex timmar av att sitta pà min hàrda lilla tràstol och stirra ut i luften... det har jag gjort i nàstan 2 mànader nu och mitt tàlamod har tagit slut. tack och lov sà kom min mentor och sa att dagen efter kunde jag bòrja mitt nya schema. verkligen i sista minuten. Pà eftermiddagen red jag, har bòrjat tràna fòr galopp! woho :)

Onsdag i skolan va hektiskt.. Jag gàr nu i tio olika klasser istàllet fòr en, allt ifràn 14àringar till 18. det var ganska kul dock fòrstàr jag fortfarande inte sà mycke typ nàr jag har franska... men jag skrev min fòrsta italienska uppsatts! den ska ja spara och garva àt sen! Fòrsòkte jàmnfòra ungdomars alkoholproblem i italien och Sverige. Slutade en timme tidigt fòr att jag skulle àka me Diego till Bari och Barletta òver Halloween. Han slàppte av mej vid stationen i Bari dàr jag tràffade Tiziano och Vera (hon ràkade va dàr och hàlsa pà òver lovet). Tizi hàlsar till alla!! Bari àr skit coolt, 4 ggr sà stort som Lecce som i sin tur àr dubbelt sà stort som Maglie som àr 6 gànger sà stort som Corigliano D'Otranto, dàr jag bor... Vi shoppade och pratade i 2 timmar vilket var vàldigt trevligt. Tizi anmàrkte hur sjukt det var och att ett halvàr sen skulle vi aldrig fòrestàllt oss, vi tre, i Bari tillsammans.. haha vilket àr sant. sen kom Diego och hàmtade mej och sà skte vi till Barletta dàr Francesco bor, en familjevànn. De slàppte av mej hos karina, en norsk tjej fràn AFS som àr skit rolig. hennes vàrdbrorse Guiseppe va ocksà i Sverige fòrra àret sà vi tre hade jàtte kul ihop. àr lite avis pà henne som har ett vàrsyskon i samma àlder som hon kan prata me... Vi àkte pà vàrra halloween fekken som va jàtte kul. Dom gàr pà en salsa kurs och pà diskot var det salsa till kl 1 pà natten och sen nattklubb. Jàtte mànga var utklàdda helt galet och det fanns skinkòser pà plats om man ville men ja bangada :p Dock provade jag pà lite salsa, hade inget att fòrlora liksom. Dansa dansa dansa hela natten och sen nàr vi kom hem vid fyra sà gick vi ut igen till centumet i Barletta och hàngde :) fett coolt. gick och la oss vi halv sex vilket àr mitt nya rekord i italien hihi wooooo. Skulle tyvàrr upp kl 9 dagen efter fòr att àka pà en filosofisk fòrelàsning me Diego à Francesco vilket var ganska boooring. Kanske har hòrt talas om det Fiera di Levante? det var smock fullt sà jag satt tvà timmar pà kallt stengolv och fatta nada, som vanligt.  Sen àkte vi till IKEA!!!!!!!! huhuhu Home sweet home, hem ljuva hem, casa dolce casa! Kàmpade fòr att hàlla tillbaka tàrarna. Jag fick àta kòttbullar me potatis och brunsàs, kanelbulle, mazarin och julmust! Jag var sà nòjd och glad att jag tillochmed blev lycklig nàr jag fick en hàrd sena i en av kòttbullarna, precis som skolmaten! Tog en làngsam promenad igeonom hela butiken och insòp Sverige... mmmm. Sen kòpte jag svenskmat fòr 25 euro. Och diego var gullig och kòpte me 7 bullar àr mej fràn kafeet :D
   Sen àkte vi till Gamla Bari och sàg Jultomtens grav. St. Nicolaus det àr sanning. Han var en turk och jag har sett hans finger :p Massa rysska ortodoxer var dàr och tvà stycken kristna fràn Egypten haha de sàg ut som trollkarlar. Sen àkte vi hem till Kàra Lecce igen! hade en hetsig diskussion me Diego i bilen och katoliker vilket var intressant. 

idag har jag inte gjort ett skit! skulle till Maglie fòr att tràffa Sophie men sen kunde inte hon. Ernesto àr i Bolonga fòr en vecka fòr att hàlsa pà hans brorsa vilket àr tràààkigt menmen. Det àr konstigt hàr fòr jag har hur kul som helst fòr det mesta men ocksà sà har jag aldrig i hela mitt liv kànt mej sà ensam... men det àr vàl normalt, jag har ju aldrig varit sà hàr ensam. Fòrestàll er tàgstationen pà morgonen. typ 150 barn/ungdomar, korta, mòrkhàriga, alla stàr i sina gàng och pratar. Sà kommer jag, làng blond och ensam. Det àr min vàrsta tid pà dagen. men jag klarar mej bra :) en tjej fràn USA me AFS ska àka hem nu. Amanda, det var hon jag gillade minst i vàr grupp sà det gòr mej igenting men sorgligt àndà. Hon trivs inte i sin familj och har hemlàngtan. tror att det hàr àr en jobbig period fòr det àr verkligen vardag och nu màste jag làra mej acceptera allt som jag inte tycker om hàr eller àr svàrt. Det jobbigaste àr att jag inte har sà mànga vànner utanfòr skolan, men jag och sophie har varandra iaf! och att tàgen aldrig gàr sà jag kan typ aldrig ta mej nàgonstans... humptidumptidooo. Var làngt jag skrivit, oj. hejdà, hoppas ni har de bra! mamma à pappa, tror ni kanske Lazzaris kan komma pà jul nàsta àr? eller e de dà vi ska bort fòr pappas fòrdelsedag? fòr jag vill sà gàrna visa dem svensk jul. usch va jag saknar det! ALLT!
 STOOOOR KRAM! 

RSS 2.0